Soc si Groaza in scolile din Romania

Șocant

In romania peste 1400 de scoli nu au grupuri sanitare in stare de functionare si continua sa primesca copii in continuu inca, autoritatile promit dar nu fac nimic in privinta asta !

Din păcate, aceste școli fara grupuri sanitare sunt prezente in fiecare județ din Romania. Atât de numeroase încât probabil nici macar autoritatile nu le stiu numarul. Nimeni nu poate spune cu exactitate cate astfel de scoli si gradinite sunt in Romania. Suntem intradevar o tara Europeana??

În ianul 2018,luna Ianuarie, Liviu Pop (Ministrul Educatiei) a spus ca sunt 2418 astfel de scoli, fara grupuri sanitare in stare de functionare.

Anul acesta in 2019,Ecaterina Andronescu ministrul actual a adus la cunostinta 2 statistici diferite care se contrazic. Prima la data de 10 ianuarie 2019 i-a răspuns pe cale scrisa deputatului PNL Ovidiu Raețchi pe care la anuntat ca la nivel national, in Romania functioneaza un numar de 2.355 de școli cu toaletă în mediul exterior al scolii, mai exact in curtea scolii, neavand apă caldă și canalizare.

Toaleta care a fost „renovata” in Jud. Calarasi

Apoi, la distanta de 20 de zile, într-un interviu acordat reporterilor de la Digi 24, numărul școlilor cu toaletă în curte a fost scăzut miraculos. A precizat că în 895 de școli problema toaletelor din fundul curții a fost rezolvată foarte rapid în mai puțin de o lună.

Ecaterina Andronescu,reporterilor de la Digi24: Mi-aș dori din tot sufletul că în acest an să închidem subiectul toaletelor din curțile școlilor. Să încercăm să rezolvăm această problema. Au fost 2600 de școli, mai sunt 1460. Trebuie să închidem acest subiect.

Iar cele 1.460 de școli ar funcționa, potrivit ministrului educației, fără a avea autorizație sanitară

Așadar, după 30 de ani de promisiuni, care ar fi soluțiile pentru că România să nu mai aibă școli cu toaletele în fundul curții?

Care ar putea fi solutiile ?

Ecaterina Andronescu, ministrul educației spune: 

„De aceea discuțiile noastre cu Ministerul Dezvoltării, încercarea noastră de a-i sprijini pe primari eventual cu proiecte, ca aceste lucruri să se întâmple, și identificarea unor soluții mai rapide, pentru că am văzut de curând un sistem de grupuri sanitare care se montează direct pe fosă septică și durează și mai puțin și nu sunt atât de scumpe și care vin cu toate instalațiile pe ele. Deci și asta poate fi o soluție, să încercăm să închidem acest subiect și dvs să nu ne întrebați la început de fiecare an școlar câte școli mai au grupurile sanitare în curte.”

Ecaterina Andronescu da vina pe edilii comunelor si satelor, aceasta spune că în acest moment există bani alocati de la bugetul de stat, doar ca e nevoie că primăriile satelor si comunelor să demareze proiecte și să ceară finanțare de la Ministerul Dezvoltării pentru demararea actiunii de refacere a grupurilor sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *