Buletinul se schimba. Va contine un CIP cu poza si 2 amprente ale titularului.

General

Cărțile de identitate se vor schimba, în acord cu normele Uniunii Europene. Noile Buletine vor fi in format mai mic față de cele existente in prezent și vor conţine un CIP electronic, cu două amprente şi o poză a titularului.

Aceasta actiune a fost introdusa de oficialii europeni care spun ca adaugarea CIP-ului va duce la scaderea numarului de furturi de identitate si a actiunilor teroriste

In Uniunea Europeana 17 state au deja implementat buletinul electronic, state precum Germania, Italia, Belgia. Doar 8 state membre ale Uniunii Europene printre care si Romania inca permit eliberarea buletinelor de identitate simple.

In urmatorii doi ani dezile, actele de identitate simple nu vor mai fi acceptate pe teritoriul Uniunii Europene.

Buletinele vor fi de marimea unui card bancar şi vor putea fi citite foarte usor prin sisteme optice si scanere. De asemenea, cartile de identitate vor respecta standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile internaţionale. Acestora li se va insera obligatoriu un CIP pe care vor fi stocate amprente digitale şi fotografia detinatorului. De asemenea fiecare ţară va inscripţiona un cod unic în interiorul steagului UE.

Marimea noilor buletine conform standardelor Uniunii Europene

Noile cărţi de identitate vor avea o valabilitate, în cazul minorilor, de cinci ani, pe cand in cazul adultilor valabilitatea va fi de 10 ani. Rămâne stabilit ca persoanele care au varsta de peste 70 de ani pot primi o carte de identitate valabila pe o perioadă de timp mai mare.Din momentul in care normele de securitate vor intra în vigoare la nivel european, suntem cu totii obligati să preschimbăm imediat cartile de identitate, altfel nu vom putea sa să ieşim cu ele de pe teritoriul Romaniei, varianta fără CIP nu va putea fi acceptată.

Anul acesta Ministerul de Interne a propus deja un astfel de proiect, acesta se afla în dezbatere la Camera Deputaţilor si urmand cu siguranta a fi acceptat.

Acest proiect prevede ca noile cărţi de identitate sa poata fi folosite si la autentificarea informatică în unele instituţii publice precum ANAF sau bănci pentru a face diferite plati sau tranzactii. De asemenea se stipuleaza ca părinţii vor putea cere o carte de identitate şi pentru copiii sub varsta de 14 ani, pentru a face mai usor tranzitarea in statele Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *